
​
Metsänhenki
Forest Spirit
by Ghia Lumia
.jpg)
Esitys "Metsänhenki" on poikkitaiteellinen kokonaisuus ja taiteilijan
soolona tehty ensiteos. Myytit ja historiamme ovat metsässä, mutta onko
niin, että ihminen on menettänyt tunteensa kuulua luontoon? Osaammeko
enää nähdä itseämme sen kuvana tai peilata itsemme sen kautta?
​
Taidolla ja kärsivällisyydellä rakennettua liikesanastoa käytetään kursailematta - mutta hengittäen.
Esitys yhdistelee tanssiakrobatiaa ja tasapainoilua. Tasapainoilua tulevan ja menneen välillä, tasapainoilua omien tarpeiden kanssa. Tasapainoilua sormilla ja varpailla. Esityksessä etsitään paikkaa. Liikahdellaan kosteikolla, aukealla, rämeikössä - mutta on vain yksi liukuva pinta. Askel ikääntyy, varjot pitenevät, selkä taittaa syvään, keho muistelee. Etäisyydeltä kuin laulaen metsänhenki kuiskailee.
Autumn 2019. Ylioppilasteatteri, Helsinki
Olen ammentanut inspiraatiota sirkuksen taianomaisuudesta ja haluan luoda hetkiä, joissa aika kelluu. Dynaaminen liike, joka pysähtyy täydelliseen tasapainoon, yllättävät liiikkeen jatkumot, aaltomaisuus ja syklisyys ovat olleet suurin tekninen inspiraationi. Tavoitteenani on silmän ja havaintokyvyn haastaminen tempovaihteluilla sekä yllättävillä suunnilla. Toivon aktivoivani katsojan peilisoluja epätavanomaisilla asennoilla, notkeudella, vahvuudella sekä käsillä ja varpailla tasapainoillen.
Olen etsinyt hahmoon inspiraatiota mytologiasta: erityisesti ajatellen suomalaisen mytologian naiskuvausta. Esimerkiksi tutkitaan Mielikkiä (Mielikki, Wikipedia), ystävällistä metsänhoitajaa, sekä Huldraa, viekasta metsänhenkeä joka houkuttelee vierailijat eksyksiin. (Huldra, Wiki)
Videolla nähdään metsän lisäksi sirkustaiteilijat Ghia Lumia ja David Ullrich.
Metsässä työskentely oli osa jakamisprosessia, jossa haimme liikeinspiraatiota oksista. Myöhemmin olen käyttänyt tätä liikesanastoa myös soolotyössäni.
​
​
​
Fyysisenä artistina kehon ajatteleminen työkaluna on arkipäivää, mutta teoksen luomisessa olen tutkinut kehollisuuden luonnetta myös liikkeessä olevana ja paikkaansa etsivänä minuutena. Kehomme taipuu moneen.
​
Ajattelen, että kehollisuudella voimme välittää tunteita ja ajatuksia jotka on vaikeita sanallistaa tai peräti sanojen tuolla puolen. Liikkeen kautta voimme saada pääsyn esisanallisen mielemme massiiviseen valtamereen. Myös työskentelytavoillani olen yrittänyt parhaani vaalia tätä fyysisen ilmaisun ainutlaatuista piirrettä. Käytän paljon improvisaatiota ja mielikuvaharjoittelua työkaluina materiaalin luomisessa päästäkseni käsiksi jonnekin syvemmälle. Teknisen ja koreografisen työskentelyn koen jatkavan, jalostavan ja vahvistavan pulpahtaneita ajatuksia, tunteita, jotta ne saavat jaettavan muodon.
​
Salo Circus Festival 2020
​
​
Lavalla nähdään sirkustaiteilija Ghia, joka on erikoistunut tanssiakrobatiaan, notkeuteen, aluekohtaiseen työskentelyyn, improvisaatioon sekä partnerointiin.
Tukijat:
​
​
Telepart EU Art & Culture Fund
​
Finnland-Institut in Deutschland
​
Studio Pro Arte Freiburg​​
​
​​​
​
​
​
​
​
​
​
​
kiitos
​
Henna Kaikula, sirkustaiteilija
​
Emma Langmoen, sirkustaiteilija, aktivisti
​
